När är det bäst att springa?


Löpning / tisdag, mars 5th, 2019

Löpning är hetare än någonsin just nu och man kan se människor springa ensamma och i grupp, med hundar och barnvagnar, snabbt och långsamt i städer och skogar. Det finns löpsemestrar att åka på och lopp för alla åldrar och svårighetsgrader, och man kan hitta massor med accessoarer som är inriktade på just denna typ av träning.
Till löpningens myriad av fördelar för både kropp och själ hör att det är ett tidsekonomiskt träningsalternativ eftersom allt som egentligen behövs är ett par bra löparskor och en öppen ytterdörr. Man behöver inte släpa omkring på en massa utrustning och träningsväskor och det krävs inga större förberedelser. Under våra hektiska dagar är det just tid vi har stor brist på, och därför passar löpningen alldeles utmärkt då man har full kontroll över när och hur mycket man kan hålla på.

Morgon, middag eller kväll?

En vanlig fråga är vilken tid på dygnet det är bäst att springa på. Den mest klassiska bilden av en människa som joggar regelbundet är ju den av en morgonpigg person som fullkomligen flyger ur sängen och ger sig ut på en löprunda innan frukosten. Är det en realistisk bild och är morgonen verkligen den bästa tiden att springa på?


Om detta tvista de lärde! Det finns varierande rön om när det är bäst att träna och vad man vet så finns det olika för- och nackdelar med löpningens tidpunkter. Att träna på morgonen ger förvisso en bra kickstart på dagen men samtidigt kanske man är extra stel då, och att springa på kvällen innebär att man får ett skönt avslut men också att man eventuellt är lite för trött för att röra på sig intensivt då. Under vinterhalvåret är det mörkt både på morgonen och kvällen så oavsett när man springer bör man helst ha på sig en bra Reflexväst med tryck och har man tur kanske man till och med fått en i gåva av sin omtänksamma chef eller vän.

De flesta träningsexperter är överens om att morgonen är bäst för fettförbränning dels då kroppen är som mest utvilad efter en god natts sömn men också eftersom man bränner mer på tom mage. Det handlar dock inte om enorma skillnader så man bör också ta hänsyn till huruvida man är morgon- eller kvällsmänniska. Man känner själv när man har tillräckligt med kraft och energi och om det råkar vara på kvällen så är det bättre att köra passet då.

En annan viktig faktor när det kommer till tid och träning är hur intensivt passet är. Man kan få ut nästan lika mycket av en kvarts intensiv intervall löpning som en milsrunda i lugn takt så även om man bara har en kortare tid på sig är det alltid värt att snöra på sig löparskorna.