Bra hemmaövningar för att förbättra prestationen i löpningen


Löpning / söndag, januari 21st, 2018

Oavsett om man springer mindre lopp eller långa maraton är styrka viktigt för en löpare. En löpare behöver se till så att benmusklerna är i toppskick och att konditionen är mycket god för att kunna klara sig igenom ett lopp med bra resultat. Att träna inför ett längre lopp kräver en hel del tid och planering och många löpare är ute minst tre månader innan loppet (eller det maraton man ska springa) är igång. På majoriteten av alla gym har man tillgång till löpband av olika slag som passar perfekt för denna typ av träning, men det finns även en hel del hemmaövningar man kan göra för att hålla kroppen i trim. Utfallssteg, knäböj, step up och knälyft är bara några få av alla de övningar som kan utföras i hemmet. Här krävs det inga maskiner eller vikter, men för den som vill går det bra att använda sig av t.ex. hantlar eller en kettlebell för att öka motståndet.

Träning och kvalitetstid går hand i hand

Den stressiga vardagen gör dock att inte alla har möjlighet att träna så mycket som de önskar. Barn ska hämtas och lämnas på skola/förskola och arbetet ska skötas. Efter arbete står matlagning på listan och troligtvis har barnen en och en annan läxa som ska gås igenom. Anledningarna till att inte röra på sig kan vara många och det är inte ovanligt att anledningar ofta förvandlas till ursäkter. För den som vill bli starkare eller en bättre löpare finns det dock många övningar att utföra både inne och utomhus och dessa går även bra att göra med barnen när möjligheten ges. Att träna tillsammans med sina barn är inte bara roligt och en bra motionsform, utan ni skapar även minnen och får en hel del kvalitetstid tillsammans med varandra. En lek som får upp flåset ordentligt är bland annat svanskull. Använd er gärna av nyckelband eller hopflätade garn och stoppa sedan ner bandet/flätan en bit ner i byxan. Nu gäller det att springa så fort man bara kan får att lyckas få tag på den andres svans. Den som får tag på den andres svans först, vinner.

Träning utomhus har många fördelar

När vädret tillåter är det många som uppskattar att förflytta sin träning utomhus, oavsett om det handlar om konditionsträning eller styrketräning. Utomhusgym blir snabbt överfulla av människor som vill bättra på sin strandkropp och i motionsspåren syns både pensionärer och blixtsnabba löpare. Att träna utomhus är roligt och det bästa är att träningen kan bli så oerhört varierande. Det finns många möjligheter att träna både kondition och styrka samtidigt, t.ex. genom att springa på vägar och markunderlag som är ojämna. Söker man en lugnare typ av utomhusträning kan arbete i trädgården faktiskt vara ett mycket bra alternativ, så länge arbetet utförs ergonomiskt. Vinterlöven ska krattas bort, gräsmattan ska klippas och om du har växthus kanske glaset behöver sig en ordentligt putsning. Trädgårdsarbete sägs inte bara vara bra för fysiken, utan fungerar även mycket bra för själen. En studie visar att människor som arbetar ute i trädgården också får en lägre nivå av stresshormonet kortisol och blev på bättre humör.