Individuellt träningsprogram för bättre resultat


Löpning / torsdag, mars 5th, 2020


För att bli en bättre löpare behöver du träna regelbundet och under lång tid. Enstaka hårda träningsveckor som följs av flera veckors uppehåll i träningen fungerar inte utan istället gäller det att få till träningen varje vecka under flera månader.
För att lyckas med att få till kontinuitet i löpningen behöver du hitta ett träningsprogram som passar för just dig. Ett individuellt träningsprogram är fördelaktigt eftersom det kan anpassas efter ditt arbete och övriga vardagsliv. Ytterligare en fördel med ett individuellt träningsprogram är att det minskar risken för överbelastningsskador då det utgår från din egen fysiska status. Om du har ont någonstans i kroppen är det dock viktigt att börja med att söka hjälp för dina besvär innan du påbörjar ett träningsprogram. De professionella fysioterapeuterna hos Joint Academy ger dig behandling via mobilen utan att du behöver lämna ditt hem. Läs gärna mer om ledsmärta och artros på Joint Academys hemsida för att se vad du kan få hjälp med.

Skapa eget träningsprogram för löpning

Att hitta ett generellt träningsprogram för löpning är enkelt eftersom flera hemsidor och böcker erbjuder detaljerade program för olika distanser. Tyvärr är dessa program utformade för att passa många olika personer vilket gör att det inte är säkert att programmet fungerar för dina individuella förutsättningar. De generella programmen är dock mycket bra att utgå från när du ska skapa ett eget program.

Börja med att fundera på hur många timmar i veckan du hinner träna. Kom ihåg att vara ärlig mot dig själv och lägg hellre in ett pass för lite än ett för mycket för att inte riskera att känna dig misslyckad för att du inte genomför alla pass. Om du vet med dig att du lätt blir skadad om du springer för många mil bör du lägga in alternativa konditionspass i programmet. Välj till exempel cykling, rodd eller crosstrainer om du har tillgång till ett gym eller har en konditionsmaskin i ditt hem. Se också till att ha med minst ett styrkepass varje vecka i ditt träningsprogram. Fokusera på styrketräning som gör att du blir en bättre löpare som exempelvis bålstyrka och styrketräning för vader och fötter. Du behöver inte träna på ett gym utan träning med kroppsvikt hemma i vardagsrummet fungerar precis lika bra. Om du har begränsat med tid för träning kan du med fördel lägga in styrketräningen direkt efter ett löppass då du redan är uppvärmd och ombytt.

Vilken typ av löppass som du ska ha med i ditt individuella träningsprogram beror på vilket mål du har med träningen. Om du siktar på långa distanser som marathon eller ultralopp krävs långpass medan den som siktar in sig på 5 kilometer eller milen istället kan lägga större vikt på intervallpass eller kortare men snabbare löppass.