Löpträna och är nybörjare


Löpning / måndag, juli 2nd, 2018

Att löpträna är ett bra sätt att hålla sig fit och det är dessutom variationsrikt, vilket kan vara svårt att tro. Men det gäller att tänka på att oavsett väder, förändras naturen från ena dagen till nästa, vilket gör att löprundorna aldrig blir densamma dag till dag.

Som nybörjare kan det var lite svårt att veta riktigt hur man ska börja. För varje löpare har sin egen stil och gillar olika saker. Men för att få inspiration och få lite hum vad det innebär att träna löpning finns det mycket information på nätet. Det går bra att söka i olika sökmotorer och man behöver något till sin baby och då är webbsidan Big Baby en sajt som man hittar det mesta på. Svårare än så behöver det inte vara!

Tips inför träningen

Det skadar aldrig att ta del av några tips innan man beger sig ut i löpspåret. Råden gör att man förhoppningsvis inte blir av med sin motivation för att löpträna och framför allt minskas risken för att man kommer att skada sig.

Bra skor

Att ha bra skor är a och o när det gäller löpning, för det gäller att skorna passar till sina fötter och löpstil man använder sig av. Därför bör man inför ett köp av sitt första par löparskor, och de går att köpa i butiker som säljer träningsskor av olika typer. De har kunskaperna och kan därför erbjuda den hjälp som krävs för att få de rätta skorna med en gång.

Kläderna

Något som är lätt att missa är vilken typ av kläder som man bär när det är dags att träna löpning. Utseendet har ingen större betydelse, men själva materialet på plaggen måste vara rätt för att löpturen ska bli så optimal som möjligt. Därför är det bra att investera i en bra vindjacka, som inte är allt för varm men funkar som ett skydd mot vinden. Ett par tighta byxor är inte helt fel heller, vilket gör att vindmotståndet blir så lågt som möjligt.

I början

Till en början kan det vara all idé att varva promenad med löpning i sin träning, för annars finns risken finns att man tar i för mycket i början. Vilket gör att skaderisken ökas! Ett bra sätt, är att till en börja med att växelvis promenera och springa en minut i taget. Därefter är det bara att utöka minutantalet successivt, för att slutligen bara löpa hela sin runda.

Träna ofta

Det är bättre att träna korta pass och ofta, istället för längre löprundor och bara någon gång då och då. För det gör att kroppen vänjer sig sakta men säkert, samtidigt som konditionen blir bättre.

Underlag

Något som är väldigt bra är att löpträna på skiftande underlag, som till exempel skog, gräs eller terräng, vilket gör att belastningsskador går att undvika. För det har visat sig att träna löpning på asfalt sliter ganska hårt på kroppen.

Dessa var några av de goda råden för att börja löpträna!