Skorna är av förklarliga skäl det allra viktigaste när man ska börja löpa; det spelar ingen roll att man har funktionskläder, aktivitetsarmband eller en mängd annan utrustning, om man inte har ett par bra skor som grund. Med fel skor kommer man inte att få ut lika mycket av sin löpning, och i värsta fall kommer det att leda till skador som är svåra att återhämta sig från. Här tänkte vi därför gå igenom vad man behöver tänka på för att välja rätt skor för sin löpning.
Det allra första man bör göra är att tänka bort faktorer som färg, form och andra aspekter av skons utseende. Visserligen spelar dessa faktorer roll såtillvida att det känns roligare att springa om man tycker att man har ett par snygga skor, men i slutänden påverkar det inte skons egenskaper. Istället ska man fokusera på att hitta en sko som passar den löpstil man har, och mer specifikt, vilket löpsteg man har. Löpsteget kallar man det sätt på vilket man sätter ned foten när man springer. Det man tittar på är var man lägger vikten vid nedslaget, eftersom detta påverkar hur man sliter skorna och var de behöver vara uppbyggda. För att ta reda på vilket löpsteg man har är det bäst att gå till en löparbutik, som har särskilda maskiner för detta och som även kan hjälpa en att hitta en sko som passar ens löpsteg.
Kortfattat kan man dock säga att det finns fyra huvudsakliga typer av löpstilar: supination, neutral, lätt eller måttlig överpronation och kraftig överpronation. Det förstnämnda, supination, innebär att man sätter ned foten med utsidan av hälen, och sedan håller foten vinklad så att steget rullar längs foten utsida ända tills man skjuter ifrån igen. Om man har en neutral löpstil vinklas foten istället lätt inåt i samband med att steget rullar framåt. Om man överpronerar vinklas foten ännu mer inåt, och vid kraftig överpronation vinklas foten så mycket inåt att det kan sägas vara för mycket. I det fallet behöver man löparskor som har ett kraftigt pronationsstöd. Det finns särskilda skor som passar alla dessa typer av löparsteg, och som kommer att bidra till att minska risken för att man drabbas av en överbelastningsskada i exempelvis knän, hälsenor och höfter.
Man ska dock inte lyssna för mycket på vad tekniken och expertisen säger gällande vilken typ av skor man ska ha. Visserligen är det en bra utgångspunkt för att hitta skomodeller som sannolikt passar, men i slutänden är det bara en faktor som avgör vilka skor man ska eller inte ska ha, och det är om skorna är bekväma eller inte. Det visar i alla fall en studie som genomförts av bland annat Benno Nigg, som är en av världens mest framstående experter inom biomekanik.
När man sedan kommer hem från en löprunda med sina nya skor är de oftast rejält smutsiga, och många föredrar därför att låta skorna stå i farstun. Det är dock viktigt att skorna får torka mellan löpturerna, och därför måste man se till att skorna står torrt under tak hela tiden. Om du skulle behöva byta tak ovanför farstun för att se till att det inte läcker in vatten på skorna, kan du kontakta Svenskelitebygg.se. Precis som man tar hjälp av experter för att välja löparskor bör man ju ta hjälp av experter för att reparera tak.