Hur mycket ska man springa?


Okategoriserade / lördag, augusti 12th, 2017

Många undrar över hur mycket de ska springa för att det ska ge den effekt som de önskar. Detta varierar givetvis på vad du har för mål med träningen. Om du vill gå ned i vikt bör du givetvis röra på dig mer än en som endast vill få upp bättre kondition. Det krävs att du träningsplanerar för att du ska få ut så mycket som möjligt av din löpträning. Om du är nybörjare inom löpträning kan det vara bra att börja med tre gånger i veckan för att du ska få upp flåset. Det räcker med pass om 20 minuter till att börja med för att du inte ska bli avskräckt. Det värsta man kan göra är att börja för hårt, då blir det motsträvigt att fortsätta med träningen och du riskerar istället att ge upp.

 

Se till att ha ett mål när du börjar att springa, som att delta i ett lopp eller ett maraton, då kommer det att bli enklare för dig att fortsätta med ditt mål och du kommer sannolikt även att lyckas. När du vill träna upp konditionen är det även viktigt att du tänker på att variera ditt tempo. Det vill säga, vissa träningspass bör du springa riktigt fort medan andra träningspass tar du det långsammare. Intervaller är ett bra sätt att träna kondition och genom att göra det på detta sätt ser du till att du är förberedd för alla typer av lopp och banor.

Genom att alltid träna på samma bana kommer din kropp att anpassa sig efter det och det kommer att leda till att du tycker att det är tungt och jobbigt att träna på någon annan typ av bana. Variation är mycket viktigt och det gör även så att du tycker att det är roligare att träna. När träningen blir allt för slentrian kommer du inte att få samma effekt av den längre och den kommer inte att ge dig resultaten som du vill ha. Dessutom kommer du inte att bli utmanad att komma längre fram. Se till att få in variation i din träning från start, öka efter att du känner att du är redo och se till att alltid ha roligt när du tränar. Då räcker det med 20 minuter tre gånger i veckan.