Ultra – för dig som vill springa riktigt långt


Löpning / lördag, november 2nd, 2019


Många tycker att maraton är en lång sträcka men för en ultradistanslöpare är maratonsträckan bara början av ett lopp. Ultralöpare springer lopp som kan vara 20 mil och som ibland sträcker sig över 6 dagar.

Att springa många mil under 24 timmar eller i flera dagar innebär stor belastning på kroppen. En ultralöpare måste därför träna många mil varje vecka och dessutom styrketräna för att klara av all löpning. Om du får ont eller känner ledsmärta är det viktigt att gå till en fysioterapeut eller en annan specialist. Smärtan kan ibland bero på artros och om du tror att du drabbats av artros och vill veta mer hittar du information på www.artros.org där du även kan boka tid för behandling.

Vad är ultralöpning?

Ett ultralopp är en löpartävling som är längre än maraton och de flesta ultraloppen är minst 5 mil eller mycket längre. Loppen kan antingen vara en viss sträcka eller en viss tid. Tidsloppen är ofta 24 timmar eller 48 timmar men kan även pågå under flera dagar. Personen som kommer längst på till exempel 48 timmar är den som vinner loppet. I Sverige har ultralöpning gått från att vara en sport med några få utövare till att de senaste åren locka allt fler motionärer och elitlöpare. Nyligen slog till och med svensken Johan Steene världsrekord på loppet Backyard Ultra där han sprang 455,9 kilometer på 68 timmar.

Klara av ett ultralopp


Till skillnad från löpning på kortare sträckor krävs det inte bara löpträning för att klara av ultradistansen. Eftersom ett ultralopp pågår under lång tid måste du även träna på att äta så att du kan fylla på med energi. Många får problem med magen under ett ultralopp och därför är det viktigt att ha provat vilken typ av mat som din mage tål att hantera när du springer. Det är också viktigt att ha provat utrustningen innan ett ultralopp. Du bör ha sprungit i skorna några gånger för att veta att de sitter bra även efter några mil. Om loppet går under natten måste du även ha med en fungerande pannlampa som sitter bra och som ger tillräckligt med ljus. Vilka kläder du väljer beror på väder och om loppet går utomhus eller inomhus på en löparbana. Testa kläderna innan för att se att de inte skaver eller är obekväma.

Träningen inför ultralopp består av långa löppass i lugn fart under flera månader innan loppet. Hur mycket du bör springa och i vilken fart beror på vilket tidsmål du har. Ett exempel på ett effektiv pass är att springa ett långpass på både lördagen och söndagen för att din kropp ska få känna på hur det känns att springa med trötta ben. Även styrketräning för ben och bål bör finnas med en eller två gånger i veckan för att din kropp ska bli tillräckligt stark för att tåla ultradistansen och för att undvika skador.