Att träna inför ett lopp


Okategoriserade / onsdag, december 6th, 2017

Det kan finnas många anledningar till att man vill springa i ett lopp. För vissa ger det mål och mening med träningen om man har något att sträva efter. För andra bli anmälan till loppet snarare ett slags hot mot en själv – ”det är bäst att du får ändan ur soffan och börjar springa, för vid det här datumet måste du vara i form”! Oavsett om man ser loppet som piskan eller moroten, gäller det att träna på rätt sätt fram till loppet för att man ska kunna prestera på topp när starten väl har gått.

En av de vanligaste sträckorna för ett lopp är en mil, och det är en sträcka som är svår att bemästra eftersom man måste hålla ganska hög löptakt under en förhållandevis lång sträcka. Något som är viktigt när man tränar inför ett sådant lopp är därför att ens löpteknik är optimerad för att bespara energi. Det man ska tänka på är bland annat att hålla armbågarna nära kroppen och att springa med lätta steg för att undvika en tung hälisättning som kräver mycket energi. Armbågshållningen gör bland annat att bröstkorgen öppnas upp, så att man får en bättre andning.

Ett av de mest effektiva sätten att träna upp sin fart i löpning är intervaller. I en undersökning där löparna fick springa intervaller där tempot låg lite över deras tävlingsfart, visade det sig att löparna snart kände sig bekväma med att springa i ett högre tempo, och dessutom fick bättre koordination och blev bättre på att hushålla med sin energi (så som beskrevs ovan). Detta jämfört med löpare som tränade i så kallat tröskeltempo, det vill säga lite under deras tävlingsfart.

Det räcker dock inte bara med att träna intervaller om man vill vara fullt förberedd inför ett lopp. Något som tar knäcken på många är till exempel oväntade backar på loppets sträcka, och backträning är således en av de viktigaste förberedelserna man kan göra. Backträning är dessutom ett mycket effektivt sätt att träna lårmusklerna, vilket gör att man kommer att hålla en bättre löpekonomi (alltså spara energi) under hela loppet, inte bara i backarna. När man tränar backlöpning kan man också passa på att träna sin teknik vid utförslöpning: hållningen ska vara lätt framåtlutad, och man bör sätta i foten på trampdynan.

Dagen före loppet och på morgonen före loppet ska man dock inte träna någonting, utan bara ta det lugnt och se till att vara så utvilad som möjligt. Därför är det bra att till exempel åka bil till loppets startområde, och vara i god tid så att man slipper stressa. Om du vill ha en pålitlig bil att åka dit i, som dessutom inte förpestar luften du kommer att andas in under loppet, ska kolla in utbudet av miljöbilar på Hyundai.se.